Studenti VUŠ-a posjetili brod Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić"

U srijedu 05.06.2019, u sklopu kolegija Upravni sustavi dr. sc. Ljube Runjića održana je terenska nastava studenata Veleučilišta u Šibeniku na školskom brodu Hrvatske ratne mornarice BŠ-72 "Andrija Mohorovičić". 

Tom prigodom studenti su imali priliku da se iz prve ruke upoznaju sa ustrojstvom i djelokrugom rada Hrvatske ratne mornarice - jedne od triju grana Oružanih snaga Republike Hrvatske. Domaćini, zapovjednik broda - poručnik bojnog broda Mijalić te zapovjednik 1. Divizijuna Obalne straže - kapetan fregate Čabo zajedno sa ostalim časnicima i mornarima tijekom trosatne plovidbe šibenskim akvatorijem održali su niz zanimljivih predavanja i prezentacija o samom brodu i HRM-u, a poseban naglasak je bio stavljen na mirnodopsku ulogu HRM-a: sudjelovanje u nadzoru i zaštiti morskih i podmorskih prostora na kojima Republika Hrvatska ima suverenost ili suverena prava, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama potpore miru, te sudjelovanje u traganju i spašavanju na moru. 

Zanimljivost je tim veća što je upravo BŠ-72 "Andrija Mohorovičić" bio jedini hrvatski brod koji je sudjelovao u dosad najvećoj operaciji Europske unije "Triton 2015" pri čemu je tijekom tromjesečne plovidbe Mediteranom spasio više od 2,5 tisuće migranata. 

Nadamo se da će ova terenska nastava označiti početak jedne uspješne i trajne suradnje Veleučilišta u Šibeniku te Hrvatske ratne mornarice.


  Objavljeno: 06.06.2019, 12:08h

 

 

Agencija za mobilnost i programe EU
Shaping the future projekt
MSPI
Carnet
Oracle academy
ISO 9001
Erasmus
CEEPUS
Dabar
ENTO
Erasmus + T4
Copyright © 2019 • Veleučilište u Šibeniku • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja