Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Hrana i prehrana

Šifra: 240650
ECTS: 6
Nositelji: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Predavanja
Izvođači: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij obuhvaća osnovnu klasifikaciju hrane i pića i njene prehrambene i energetske specifičnosti, tipove prehrane i interakcije unosa hrane i zdravlja,
te hrvatske autohtone namirnica, jela i pića i njihovu primjenu u turizmu.
Ishodi učenja:
  1. Analizirati i razlikovati funkciju hrane i pojedinih nutrijenata u ljudskom organizmu.
  2. Analizirati i razlikovati ulogu namirnica životinjskog porijekla, njihovu energetsku i prehrambenu vrijednost.
  3. Analizirati i razlikovati ulogu namirnica biljnog porijekla, njihovu energetsku i prehrambenu vrijednost.
  4. Analizirati i komentirati označavanje hrvatskih proizvoda, autohtonih hrvatskih jela i pića.
  5. Izabrati i usporediti metode konzerviranja, skladištenja i ambalažiranja hrane.
  6. Analizirati i usporediti proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića.
  7. Prezentirati usvojena znanja, ideje, probleme i rješenja samostalno i u timu.
  8. Upotrijebiti materijale i alate za pretraživanje znanstvene i stručne literature na materinjem i engleskom jeziku.
Literatura:
  1. Tehnologija hrane i pića (Interna skripta), Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2013.
  2. Temeljno znanje o prehrani, Katalinić, V., Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, 2011.
  3. Prehrambena roba, prehrana i zdravlje (Odabrana poglavlja), Šimundić, B., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, 2008.
  4. Znanost o prehrani, Mandić, M., Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 2007.
Preporučena literatura:
  1. Prehrana u turizmu: Hrana i turizam I, Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2016.
  2. Prehrana u turizmu: Pića i napitci, Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2022.
  3. Trendovi u prehrani (Odabrana poglavlja), Krešić, G., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, 2012.
  4. Krauses Food and Nutrition Therapy, Mahan, K.L., Esoot Stumo, S., SAUNDERS Elsevier 12e, St Luise, Missouri, 2008.
  5. Najzdravije namirnice svijeta, Mateljan, G., Planetoterapija, Zagreb, 2008.
  6. Prehrana 21. stoljeća, Kažinić Kreho, L., Profil, Zagreb, 2009.
2. semestar
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Turistički menadžment
Termini konzultacija:
  • dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.:

    petkom 9-11 h i/ili prema prethodno dogovoru

    Kabinet: 2

Hrana i prehrana