Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Nutricionizam u turizmu

Šifra: 240715
ECTS: 4
Nositelji: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Predavanja
Izvođači: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij obuhvaća principe specifičnih vrsta prehrane u ovisnosti o dobi, tjelesnoj masi, zdravstvenom statusu, fizičkoj aktivnosti i vjeroispovijesti; intolerancije na hranu i alergijske reakcije, te različite restrikcije u prehrani te alternativne zamjenske namirnice.
Ishodi učenja:
  1. Demonstrirati znanje i razumijevanje sadržaja kolegija definiranjem i opisivanjem temeljnih pojmova o hrani, prehrani i funkcionalnoj
    hrani.
  2. Prezentirati usvojena znanja, ideje, probleme i rješenja samostalno i u timu.
  3. Analizirati i komentirati specifičnosti prehrane određene populacije u odnosu na životnu dob (djeca, adolescenti, odrasle i starije osobe).
  4. Analizirati i komentirati specifičnosti prehrane s obzirom na zdravstveni status (posebno za bolesti uzrokovane lošim prehrambenim navikama).
  5. Analizirati i izdvojiti prednosti hrvatske tradicionalne gastronomije.
  6. Analizirati i komentirati označavanje hrvatskih proizvoda, autohtonih hrvatskih jela i pića.
  7. Analizirati, usporediti i planirati prehranu kod alergija i intolerancije na hranu.
  8. Analizirati, usporediti i planirati prehrambene specifičnosti u ovisnosti o fizičkoj aktivnosti i tjelesnoj masi.
  9. Analizirati i usporediti prehrambene specifičnosti u ovisnosti o vjeroispovjesti i tradiciji pojedine populacije.
  10. Upotrijebiti materijale i alate za pretraživanje znanstvene i stručne literature na materinjem i engleskom jeziku.
Literatura:
  1. Prehrana u turizmu: Hrana i turizam I., Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2016.
  2. Nutricionizam u turizmu. Interna skripta - handouts ., Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2022.
Preporučena literatura:
  1. Trendovi u prehrani., Krešić, G., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija., 2012.
  2. Krauses Food and Nutrition Therapy., Mahan, K.L., Esoot Stumo, S., SAUNDERS Elsevier 12e, St Luise, Missouri, 2008.
  3. Hrana pod povećalom: kako razumjeti i primijeniti znanost o prehrani?, Vranešić, D., Alebić , I., Profil, Zagreb, 2006.
  4. Prehrana u turizmu: Pića i napitci., Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2022.
5. semestar
Izborni predmeti - Redovni studij - Turistički menadžment
Termini konzultacija:
  • dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.:

    petkom 9-11 h i/ili prema prethodno dogovoru

    Kabinet: 2

Nutricionizam u turizmu