Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Poznavanje robe

Šifra: 202074
ECTS: 4
Nositelji: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Predavanja
Izvođači: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij obuhvaća osnovna znanja o svojstvima i specifičnostima pojedinih vrsta robe, najnovijim saznanjima iz područja identifikacije, normizacije, kvalitete, uvjetima transporta i skladištenja pojedine robe, te ekološke prihvatljivosti robe i vrstama i važnosti strateških roba.
Ishodi učenja:
  1. Kategorizirati i usporediti osnovne pojmove vezane za znanost o poznavanju robe.
  2. Usporediti i razlikovati vrste proizvoda njihovo kodiranje, označavanje, uvjete transporta i skladištenja.
  3. Kategorizirati i usporediti vrste ambalažnog materijala.
  4. Analizirati i procijeniti specifične karakteristike i razloge primjene pojedinih ambalažnih materijala za različite proizvode.
  5. Razlikovati i usporediti različite procese konzerviranja hrane u odnosu na dugotrajnost i očuvanje proizvoda.
  6. Analizirati i predvidjeti važnost prehrambene i neprehrambene strateške robe nekad i danas.
Literatura:
  1. Poznavanje robe (Interna skripta), Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2018.
  2. Poznavanje robe i upravljanje kvalitetom (Odabrana poglavlja), Lazibat, T., Sinergija nakladništvo, Zagreb, 2004.
Preporučena literatura:
  1. Poznavanje robe u trgovini, Andrijanić, I., Balen, M., Lazibat, T., Mikrorad, Zagreb, 2001.
  2. Rukovanje materijalima u prometu, Štrumberger, N., Fakultet prometnih znanosti, Zagreb, 2000.
1. semestar
Obavezni predmet - Izvanredni smjer - Cestovni promet
Termini konzultacija:
  • dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.:

    petkom 9-11 h i/ili prema prethodno dogovoru

    Kabinet: 2

Poznavanje robe