Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Sigurnost hrane u turizmu

Šifra: 214421
ECTS: 3
Nositelji: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Predavanja
Izvođači: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij obuhvaća osnovnih znanja iz područja sigurnosti hrane, važnost sigurnosti hrane u ugostiteljstvu te uporabe preventivnih mjera u manipulaciji sa hranom, održavanju prostora, opreme i pribora; te osobna higijena svih sudionika koji su u kontaktu sa hranom.
Ishodi učenja:
  1. Demonstrirati znanje i razumijevanje sadržaja kolegija definiranjem i opisivanjem temeljnih pojmova o hrani i sigurnosti hrane.
  2. Analizirati i usporediti važnost higijene u prehrambenoj i ugostiteljskoj djelatnosti.
  3. Predvidjeti posljedice loših i neučinkovitih higijenskih mjera.
  4. Analizirati mjere provođenja osobne higijene, higijene u prostora, opreme i pribora, te okoliša.
  5. Analizirati i usporediti načine sprečavanja kontaminacije hrane fizičkim, kemijskim i biološkim opasnostima.
  6. Planirati procese i aktivno doprinijeti zaštiti hrane od potencijalnih opasnosti kontaminacije.
  7. Upotrijebiti materijale i alate za pretraživanje znanstvene i stručne literature na materinjem i engleskom jeziku.
  8. Prezentirati usvojena znanja, ideje, probleme i rješenja samostalno i u timu.
Literatura:
  1. Sigurnost hrane od polja do stola (Odabrana poglavlja), Havranek, J., Tudor Kalit, M. (Ur.), M.E.P. , Zagreb, 2014.
  2. Trendovi u prehrani (Odabrana poglavlja), Krešić, G., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, 2012.
  3. Biološke opasnosti u hrani, https://www.hah.hr/pdf/Prirucnik%20bioloske%20opasnosti.pdf, Marinculić, A., Haburn B., Barbić, Lj., Bech, R., HAH, Osijek, 2009.
3. semestar
Izborni predmeti - Izvanredni studij - Turistički menadžment
Termini konzultacija:
  • dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.:

    petkom 9-11 h i/ili prema prethodno dogovoru

    Kabinet: 2

Sigurnost hrane u turizmu