Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

[TN] Studenti Poslovne informatike u posjetu podatkovnom centru Srca

13.04.2024

Studenti Poslovne informatike Veleučilišta u Šibeniku posjetili su podatkovni centar Srca HR-ZOO ZG2, na znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u Zagrebu. Ovaj posjet, organiziran u sklopu terenske nastave za kolegije iz područja računalnih mreža, omogućio je studentima praktično upoznavanje s najnovijim tehnološkim dostignućima.

Posjet je započeo uvodnim predavanjem u prostorijama Srca, gdje su predstavljene ključne aktivnosti u razvoju nacionalne e-infrastrukture te digitalne usluge koje su dostupne akademskoj i znanstvenoj zajednici. Prezentacija je studentima omogućila uvid u složenost i važnost digitalnih servisa koji podupiru moderno obrazovanje i istraživanje.

Dodatno, održano je i predavanje o CIX-u, hrvatskom centru za razmjenu internetskog prometa, smještenom unutar zgrade Srca. Predavanje je studentima pružilo važne informacije o ulozi ovog centra u optimizaciji i sigurnosti internetskog prometa.

Nakon predavanja uslijedio je obilazak podatkovnog centra HR-ZOO ZG2, gdje su studenti iz prve ruke vidjeli kako tehnologija radi u službi obrazovanja i znanosti. Posebno značajan dio posjeta bio je obilazak superračunala Supek, najmoćnijeg hrvatskog superračunala i ključnog resursa za računarstvo visokih performansi. Ovo superračunalo omogućuje znanstvenoj zajednici provođenje kompleksnih istraživanja koja premašuju mogućnosti standardne računalne opreme.

Zahvaljujemo Srcu na izvanrednoj prilici za upoznavanje s najnovijim tehnološkim trendovima i praksama. Posjeti poput ovog su ključni za obrazovanje naših studenata, pružajući im dragocjeno iskustvo koje će im biti od koristi u njihovim budućim akademskim i profesionalnim karijerama.

Više o samom posjetu potražite na https://tinyurl.com/3phh9spk 

 

Objavljeno: 13. 4. 2024. u 10:54
Uređeno: 13. 4. 2024. u 10:57
Marko Pavelić
Popis obavijesti

MENU