Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

 

Srednjoeuropski program akademske razmjene studenata i nastavnika nudi mogućnost studiranja na sveučilištima srednje i jugoistočne Europe sa stipendijama u skladu sa životnim standardima zemalja primateljica.


Program podržava mobilnost nastavnika te studenata preddiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija. Kroz CEEPUS studenti i nastavnici svih javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj mogu ostvariti mobilnost u jednoj od 15 zemalja Srednje i Istočne Europe koje sudjeluju u programu uz Hrvatsku (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija).
Studenti koji ostvaruju mobilnost u okviru programa CEEPUS-a izuzeti su od plaćanja školarina na inozemnoj visokoškolskoj ustanovi.


Okosnica programa su CEEPUS mreže (partnerstva srodnih visokih učilišta) koje čine najmanje tri visoka učilišta iz najmanje triju zemalja sudionica CEEPUS-a.
Nacionalni CEEPUS ured zemlje primateljice dodjeljuje stipendiju, a prihvatno visoko učilište skrbi za ostvarivanje stručnog dijela programa. Kroz CEEPUS godišnje u prosjeku na mobilnost odlazi više od 500 studenata i nastavnika iz Hrvatske, dok više od 450 stipendista dolazi na mobilnost na hrvatska visoka učilišta.


Program CEEPUS prvenstveno promiče mobilnosti unutar CEEPUS mreža. CEEPUS mreže su partnerstva srodnih ili komplementarnih visokih učilišta iz više zemalja koje sudjeluju u CEEPUS-u. Uključivanje u CEEPUS mrežu, rokove te uvjete sudjelovanja možete pronaći u uputama i korisnim savjetima.
Osim mobilnosti koje se ostvaruju kroz mreže, u okviru CEEPUS-a moguće je ostvariti i mobilnosti izvan mreža (slobodnjaci, odnosno freemoveri).

Koordinatorica Veleučilišta u Šibeniku je dr. sc. Ivana Kardum Goleš, v. pred. Svi zainteresirani studenti i nastavnici zainteresirani za ostvarivanje mobilnosti unutar mreže CEEPUS mogu se obratiti na email.


UPUTE ZA PRIJAVU

MENU