Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

[TN] Studenti Turističkog menadžmenta na terenskoj nastavi u Nacionalnom parku "Krka"

30.04.2024

Studenti druge godine Turističkog menadžmenta u sklopu svojih izbornih predmeta Menadžment zaštićenih područja prirode i Menadžment kulturne baštine kao i studenti koji predmet Environmental Management in Tourism pohađaju u Erasmus+ programu  posjetili su Nacionalni park Krka u subotu, 20. travnja 2024. 

Još jednom terenska nastava pokazala se kao izvrstan oblik provođenja nastavnog procesa u kojem studenti na lokaciji zaštićenog područja prirode uz stručno vodstvo edukatora i usmjerenu raspravu od strane nastavnika te samostalnim opažanjem i zaključivanjem postižu pretpostavljene ishode učenja - rekla nam je mr.sc. Tanja Radić Lakoš, nastavnica na kolegiju Menadžment zaštićenih područja prirode. Studenti su tijekom ove terenske nastave na samom lokalitetu mogli uočiti, razumjeti i interpretirati sve pojmove, pojave i procese o kojima su slušali na klasičnoj frontalnoj nastavi na Veleučilištu. Na posebno osjetljivim lokalitetima srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke: Ogrlice-Roški slap i Manojlovački slap uočili su i razumjeli koja je uloga i važnost zaštićenih područja prirode, kako se ona kategoriziraju i kako se njima upravlja. Prepoznali su kako su: upravljanje posjetiteljima, organizacija unutarnjeg transporta, održivo gospodarenje otpadom i poštivanje Prostornog plana najveći izazovi u upravljanju prirodnim vrijednostima u zaštićenom području, raspravljali su o tim izazovima te dali primjer održivog upravljanja. Također vidjeli su kako se najbolje interpretira zaštićena prirodna baština vođenim šetnjama i interpretacijsko-edukacijskim centrima.

Tijekom ove izvrsne terenske nastave studenti su mogli proučiti lokalitete i resurse otkrivene kulturne baštine nacionalnog parka od neolitika preko starog i srednjeg vijeka jer smo posjetili Oziđanu pećinu, amfiteatar Burnum i muzejski postav u Eko-centru Puljani te srednjovjekovnu utvrdu Nečven. Ovi kulturni resursi značajan su dio ponude kulturne baštine i osnova kulturnog turizma koji je toliko specifičan za naš grad i županiju i na čijoj promociji i dalje nastavljamo raditi - istaknuo je Dino Slavica asistent na kolegiju Menadžment kulturne baštine.

Zahvaljujemo upravi nacionalnog parka na pruženoj prilici, posebno gospođi Doris Banić koja nas je pratila tijekom našeg cjelodnevnog posjeta, kao i svim interpretatorima i edukatorima nacionalnog parka na posjećenim lokacijama na njihovoj ljubaznosti i stručnoj interpretaciji. I ovim putem pokazala se sinergija naših partnerskih institucija te se nadamo da ćemo slične projekte organizirati i u budućem razdoblju.

Objavljeno: 30. 4. 2024. u 10:16
Tanja Radić Lakoš
Popis obavijesti

MENU