Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Obavijesti

29.04.2025
U petak, 25. travnja 2025., u šibenskom klubu Azimut svečano je otvoren festival "Čuvarkuća - život prije markacija" u organizaciji udruge Edukacijski inkubator . Festival je okupio brojne sudionike iz područja obrazovanja i održivog razvoja, a Veleučilište u Šibeniku sudjelovalo je u sklopu promocije i provedbe Erasmus+ projekta Smart4Food  usmjerenog na razvoj obrazovnih resursa za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Cilj našeg sudjelovanja bio je umrežavanje s relevantnim akterima u području održivog razvoja, obrazovanja i poljoprivrede, razmjena iskustava te istraživanje mogućnosti suradnje. Tijekom festivala predstavnica projekta Smart4Food, kolegica Bojana Grubišin upoznala se pobliže s radom udruge Permakultura Dalmacija iz Splita te je dogovoren inicijalni korak suradnje.  Sudjelovanje na festivalu bilo je izuzetno korisno za daljnji razvoj projekta, a prikupljeni uvidi i kontakti bit će dragocjeni u izradi edukativnih sadržaja za poljoprivrednike i male proizvođače.   ❮ ❯ let images = document.querySelectorAll('.gallery img'); let currentIndex = 0; function openLightbox(index) { currentIndex = index; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; document.querySelector('.lightbox').style.display = 'flex'; } function closeLightbox() { document.querySelector('.lightbox').style.display = 'none'; } function nextImage(event) { event.stopPropagation(); currentIndex = (currentIndex + 1) % images.length; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; } function prevImage(event) { event.stopPropagation(); currentIndex = (currentIndex - 1 + images.length) % images.length; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; } body { font-family: Arial, sans-serif; text-align: left; background-color: #f4f4f4; } .gallery { display: flex; flex-wrap: wrap; justify-content: center; gap: 10px; padding: 20px; } .gallery img { width: 150px; height: 100px; object-fit: cover; cursor: pointer; transition: transform 0.3s ease; } .gallery img:hover { transform: scale(1.1); } .lightbox { display: none; position: fixed; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background: rgba(0, 0, 0, 0.8); justify-content: center; align-items: center; flex-direction: column; } .lightbox img { max-width: 90%; max-height: 80%; } .nav-buttons { display: flex; justify-content: space-between; width: 100%; position: absolute; top: 50%; transform: translateY(-50%); } .nav-buttons button { background: rgba(255, 255, 255, 0.5); border: none; padding: 10px; cursor: pointer; }
Objavljeno: 29. 4. 2025. u 10:24
Franka Meštrov
24.04.2025
U prvom broju donosimo pregled ciljeva projekta, predstavljamo neke od partnera te otkrivamo prve aktivnosti koje su poduzete u cilju uspješne realizacije projekta. Svoje besplatno izdanje preuzmite na  poveznici . Više o projektu na:  https://www.vus.hr/suradnja_i_projekti/projekti/znanstveno-istrazivacki_projekti/smart4food  
Objavljeno: 24. 4. 2025. u 15:30
Franka Meštrov
28.01.2025
Dekan Veleučilišta u Šibeniku, dr. sc. Ljubo Runjić , prošlog je tjedna sudjelovao na panel-raspravi „Kako se globalni ciljevi održivog razvoja mogu primijeniti na lokalnoj razini?“, održanoj u sklopu Green Eye Festivala , jedinstvenog događaja u organizaciji Nacionalnog parka Krka koji promiče ideje održivog razvoja, zaštite okoliša i zelenih inovacija. Tom prilikom, osvrnuo se na ulogu Veleučilišta u Šibeniku u podizanju svijesti o održivom razvoju te predstavio projekte: SiT (Sustainability in TCLF) , Smart4Food te EcoMinds – koji svojom tematikom izravno doprinose ciljevima održivog razvoja i jačanju zelenih praksi. Projekt SiT (Sustainability in Textile, Clothing, Leather, and Footwear) fokusira se na tranziciju tekstilne, odjevne, kožne i obućarske industrije prema održivim i kružnim poslovnim modelima. Cilj projekta je educirati novu generaciju stručnjaka o zelenim tehnologijama, etičkoj proizvodnji i cirkularnoj ekonomiji, čime se potiče smanjenje otpada i korištenje obnovljivih materijala. Ovaj projekt pruža priliku lokalnim i nacionalnim poduzećima da usvoje inovativne prakse i postanu konkurentnija na europskom tržištu, pridonoseći istovremeno zaštiti okoliša. S druge strane, projekt Smart4Food usmjeren je na razvoj pametnih poljoprivrednih rješenja koja koriste digitalne tehnologije za povećanje produktivnosti i održivosti. Projekt potiče primjenu pametnih farmi, smanjenje otpada u proizvodnji hrane i uvođenje inovacija koje jačaju otpornost prehrambenog sektora na klimatske promjene. Njegove aktivnosti posebno su relevantne za lokalne poljoprivrednike i zajednice, omogućujući im da unaprijede svoju praksu u skladu s principima zelene ekonomije. Projekt Eco Minds ima za cilj podržati digitalnu i zelenu transformaciju visokog obrazovanja razvijanjem digitalnih i zelenih kompetencija kod edukatora i studenata. Projekt će kreirati inovativne kolegije iz strojnog učenja i dizajna baza podataka, istovremeno se baveći ekološkim i klimatskim izazovima na lokalnoj i europskoj razini. Sudjelovanje Veleučilišta u ovim projektima potvrđuje njegovu predanost obrazovanju i razvoju održivih rješenja koja imaju izravan utjecaj na lokalnu i nacionalnu zajednicu. Projekti SiT, Smart4Food i EcoMinds ne samo da doprinose očuvanju prirodnih resursa, već jačaju i socio-ekonomski razvoj regije kroz inovacije, edukaciju i podršku malim i srednjim poduzećima. Green Eye Festival pokazao se kao idealna platforma za dijalog o održivosti i zelenim inicijativama, okupljajući stručnjake, institucije i građane s ciljem podizanja svijesti o ključnim okolišnim izazovima. Veleučilište u Šibeniku ponosno je što svojim projektima može doprinijeti toj misiji, ističući važnost obrazovanja i suradnje u postizanju održive budućnosti.      
Objavljeno: 28. 1. 2025. u 09:34
Franka Meštrov

MENU