Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Obavijesti

21.05.2025
U utorak, 20. svibnja, na Veleučilištu u Šibeniku održana je fokus grupa na temu stručnog usavršavanja u poljoprivredi. Bila je ovo jedna od početnih aktivnosti novog EU projekta Smart4Food čiji je cilj izrada kratkih, praktičnih edukativnih materijala namijenjenih poljoprivrednicima. Fokus grupa okupila je ključne dionike iz sektora kako bi zajednički istražili koje su vještine najpotrebnije OPG-ovima za unapređenje proizvodnje. Uz predstavnike Veleučilišta, kolegicu Bojanu Grubišin, dr. sc. Jelenu Šišaru te dr. sc. Nikolinu Gaćinu,  sudjelovali i predstavnici OPG-a Granum Ivan Škugor,  Domagoj Živković iz OPG-a Laurenta, Mile Bilić iz OPG Anica, Meri Krnić iz Lokalne akcijske grupe More 249, Jelena Ružić iz Cekom 3lj te Ante Alduk iz Srednje strukovne škole u Šibeniku. Raspravljalo se o važnim temama kao što su upotreba digitalnih alata, nove tehnike i tehnologije u poljoprivredi te mogućnosti stručnog usavršavanja. Identificirani su brojni izazovi i prioritetna područja za razvoj, uključujući brendiranje, udruživanje, umrežavanje, računovodstvo, promociju lokalnih proizvoda, preradu, prodaju i marketing. Ovaj susret bio je odlična prilika za povezivanje predstavnika iz poljoprivrednog, obrazovnog, javnog i civilnog sektora te je postavio temelje za buduću suradnju u prijenosu znanja i dobrih praksi. Sve informacije o projektu dostupne su na: https://smartforfood.eu/   ❮ ❯ let images = document.querySelectorAll('.gallery img'); let currentIndex = 0; function openLightbox(index) { currentIndex = index; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; document.querySelector('.lightbox').style.display = 'flex'; } function closeLightbox() { document.querySelector('.lightbox').style.display = 'none'; } function nextImage(event) { event.stopPropagation(); currentIndex = (currentIndex + 1) % images.length; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; } function prevImage(event) { event.stopPropagation(); currentIndex = (currentIndex - 1 + images.length) % images.length; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; } body { font-family: Arial, sans-serif; text-align: left; background-color: #f4f4f4; } .gallery { display: flex; flex-wrap: wrap; justify-content: center; gap: 10px; padding: 20px; } .gallery img { width: 150px; height: 100px; object-fit: cover; cursor: pointer; transition: transform 0.3s ease; } .gallery img:hover { transform: scale(1.1); } .lightbox { display: none; position: fixed; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background: rgba(0, 0, 0, 0.8); justify-content: center; align-items: center; flex-direction: column; } .lightbox img { max-width: 90%; max-height: 80%; } .nav-buttons { display: flex; justify-content: space-between; width: 100%; position: absolute; top: 50%; transform: translateY(-50%); } .nav-buttons button { background: rgba(255, 255, 255, 0.5); border: none; padding: 10px; cursor: pointer; }
Objavljeno: danas u 11:17
Franka Meštrov
29.04.2025
U petak, 25. travnja 2025., u šibenskom klubu Azimut svečano je otvoren festival "Čuvarkuća - život prije markacija" u organizaciji udruge Edukacijski inkubator . Festival je okupio brojne sudionike iz područja obrazovanja i održivog razvoja, a Veleučilište u Šibeniku sudjelovalo je u sklopu promocije i provedbe Erasmus+ projekta Smart4Food  usmjerenog na razvoj obrazovnih resursa za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Cilj našeg sudjelovanja bio je umrežavanje s relevantnim akterima u području održivog razvoja, obrazovanja i poljoprivrede, razmjena iskustava te istraživanje mogućnosti suradnje. Tijekom festivala predstavnica projekta Smart4Food, kolegica Bojana Grubišin upoznala se pobliže s radom udruge Permakultura Dalmacija iz Splita te je dogovoren inicijalni korak suradnje.  Sudjelovanje na festivalu bilo je izuzetno korisno za daljnji razvoj projekta, a prikupljeni uvidi i kontakti bit će dragocjeni u izradi edukativnih sadržaja za poljoprivrednike i male proizvođače.   ❮ ❯ let images = document.querySelectorAll('.gallery img'); let currentIndex = 0; function openLightbox(index) { currentIndex = index; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; document.querySelector('.lightbox').style.display = 'flex'; } function closeLightbox() { document.querySelector('.lightbox').style.display = 'none'; } function nextImage(event) { event.stopPropagation(); currentIndex = (currentIndex + 1) % images.length; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; } function prevImage(event) { event.stopPropagation(); currentIndex = (currentIndex - 1 + images.length) % images.length; document.getElementById('lightbox-img').src = images[currentIndex].src; } body { font-family: Arial, sans-serif; text-align: left; background-color: #f4f4f4; } .gallery { display: flex; flex-wrap: wrap; justify-content: center; gap: 10px; padding: 20px; } .gallery img { width: 150px; height: 100px; object-fit: cover; cursor: pointer; transition: transform 0.3s ease; } .gallery img:hover { transform: scale(1.1); } .lightbox { display: none; position: fixed; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background: rgba(0, 0, 0, 0.8); justify-content: center; align-items: center; flex-direction: column; } .lightbox img { max-width: 90%; max-height: 80%; } .nav-buttons { display: flex; justify-content: space-between; width: 100%; position: absolute; top: 50%; transform: translateY(-50%); } .nav-buttons button { background: rgba(255, 255, 255, 0.5); border: none; padding: 10px; cursor: pointer; }
Objavljeno: 29. 4. 2025. u 10:24
Franka Meštrov
24.04.2025
U prvom broju donosimo pregled ciljeva projekta, predstavljamo neke od partnera te otkrivamo prve aktivnosti koje su poduzete u cilju uspješne realizacije projekta. Svoje besplatno izdanje preuzmite na  poveznici . Više o projektu na:  https://www.vus.hr/suradnja_i_projekti/projekti/znanstveno-istrazivacki_projekti/smart4food  
Objavljeno: 24. 4. 2025. u 15:30
Franka Meštrov
28.01.2025
Dekan Veleučilišta u Šibeniku, dr. sc. Ljubo Runjić , prošlog je tjedna sudjelovao na panel-raspravi „Kako se globalni ciljevi održivog razvoja mogu primijeniti na lokalnoj razini?“, održanoj u sklopu Green Eye Festivala , jedinstvenog događaja u organizaciji Nacionalnog parka Krka koji promiče ideje održivog razvoja, zaštite okoliša i zelenih inovacija. Tom prilikom, osvrnuo se na ulogu Veleučilišta u Šibeniku u podizanju svijesti o održivom razvoju te predstavio projekte: SiT (Sustainability in TCLF) , Smart4Food te EcoMinds – koji svojom tematikom izravno doprinose ciljevima održivog razvoja i jačanju zelenih praksi. Projekt SiT (Sustainability in Textile, Clothing, Leather, and Footwear) fokusira se na tranziciju tekstilne, odjevne, kožne i obućarske industrije prema održivim i kružnim poslovnim modelima. Cilj projekta je educirati novu generaciju stručnjaka o zelenim tehnologijama, etičkoj proizvodnji i cirkularnoj ekonomiji, čime se potiče smanjenje otpada i korištenje obnovljivih materijala. Ovaj projekt pruža priliku lokalnim i nacionalnim poduzećima da usvoje inovativne prakse i postanu konkurentnija na europskom tržištu, pridonoseći istovremeno zaštiti okoliša. S druge strane, projekt Smart4Food usmjeren je na razvoj pametnih poljoprivrednih rješenja koja koriste digitalne tehnologije za povećanje produktivnosti i održivosti. Projekt potiče primjenu pametnih farmi, smanjenje otpada u proizvodnji hrane i uvođenje inovacija koje jačaju otpornost prehrambenog sektora na klimatske promjene. Njegove aktivnosti posebno su relevantne za lokalne poljoprivrednike i zajednice, omogućujući im da unaprijede svoju praksu u skladu s principima zelene ekonomije. Projekt Eco Minds ima za cilj podržati digitalnu i zelenu transformaciju visokog obrazovanja razvijanjem digitalnih i zelenih kompetencija kod edukatora i studenata. Projekt će kreirati inovativne kolegije iz strojnog učenja i dizajna baza podataka, istovremeno se baveći ekološkim i klimatskim izazovima na lokalnoj i europskoj razini. Sudjelovanje Veleučilišta u ovim projektima potvrđuje njegovu predanost obrazovanju i razvoju održivih rješenja koja imaju izravan utjecaj na lokalnu i nacionalnu zajednicu. Projekti SiT, Smart4Food i EcoMinds ne samo da doprinose očuvanju prirodnih resursa, već jačaju i socio-ekonomski razvoj regije kroz inovacije, edukaciju i podršku malim i srednjim poduzećima. Green Eye Festival pokazao se kao idealna platforma za dijalog o održivosti i zelenim inicijativama, okupljajući stručnjake, institucije i građane s ciljem podizanja svijesti o ključnim okolišnim izazovima. Veleučilište u Šibeniku ponosno je što svojim projektima može doprinijeti toj misiji, ističući važnost obrazovanja i suradnje u postizanju održive budućnosti.      
Objavljeno: 28. 1. 2025. u 09:34
Franka Meštrov

MENU