Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

O djelatniku

dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.

Zvanje:
viši predavač
Kabinet:
2
Konzultacije:

petkom 9-11 h i/ili prema prethodno dogovoru

Odjel:
Odjel studija menadžmenta i turizma
Godina diplomiranja:
2001.
Godina doktoriranja:
2023.
Na Veleučilištu od:
2004.

Nastava

prijediplomski

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji

Nutrition in Tourism: Drinks and Beverages

2022., Gaćina, Nikolina
udžbenik

The importance of diet therapy in the treatment of phenylketonuria: a case report

2022., Gaćina, Nikolina ; Vučak, Jerko
izvorni znanstveni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Influence of Encapsulation Parameters on the Retention of Polyphenols in Blackthorn Flower Extract.

2022., Gaćina, Nikolina ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Pedisić, Sandra ; Dragović-Uzelac, Verica
izvorni znanstveni rad
Processes

Polyphenols - natural prevention and therapy of COVID-19 infection

2022., Gaćina, Nikolina
ostalo
Vjesnik Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Specifics of Sports Nutrition - Example Cycling

2022., Gaćina, Nikolina ; Marenzi, Lorenzo
stručni rad

Disorder of milk metabolism and its alternatives - analysis of the attitudes of the population of the city of Šibenik

2021., Matulja, Gabrijela ; Gaćina , Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

FUNCTIONAL DRINKS IN COW’S MILK METABOLISM DISORDERS

2019., Gaćina, Nikolina
izvorni znanstveni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Naslov

2019., Dorbić, Boris ; Temim, Elma ; Španjol, Željko ; Gaćina, Nikolina ; Škrabo, Kristina ; Blažević, Milivoj
ostalo
Osvit (Šibenik)

Influence of drying temeperature and wall material fraction on retention of phenolic compounds and antioxidant capacity of encapsulated blackthorn flower extract

2018., Gaćina, Nikolina ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Pedišić, Sandra ; Dragović Uzelac, Verica
kratko priopćenje

Stevia rebaudiana Bertoni - natural functional sweetener

2018., Brkić, Ela ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Glasilo Future

Specifications of authentic Croatian prosciuttos

2017., Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Gastronomy and sustainable development

2017., Nimac, Nikola ; Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Minimization of the diet costs on the three-day menu example

2017., Devčić, Kristina ; Beljo, Ivana ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Vallis aurea

Croatian islands and islands products

2016., Vlahov, Ana ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Nutrition in tourism: Food and tourism

2016., Gaćina, Nikolina
udžbenik

Food and religion : halal tourism

2016., Staničić, Nikolina ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Gut hormone and apetite regulation

2015., Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Healthy food and tourism

2015., Gaćina, Nikolina
neobjavljeni prilog sa skupa

Nutritional status trends of student population of Polytechnic in Šibenik

2015., Gaćina, Nikolina ; Perišić Ana
kratko priopćenje

Nutritional status of students of Polytechnic in Šibenik

2014., Gaćina, Nikolina ; Perišić, Ana
kratko priopćenje

Alternative raw materials for dietary fibers

2014., Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Bivalves in the sea - Shellfish on the table

2013., Gaćina, Nikolina ; Radić Lakoš, Tanja
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Making a Brand out of Skradin Mulberry as a Delicacy

2013., Banić, Doris ; Gaćina, Nikolina ; Gardijan, Petar
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Mulberry fruit - forgotten fruits of the Dalmatian region

2013., Gaćina Nikolina
kratko priopćenje

The role of gastronomic quality and service in yacht selection with professional cruising crew

2013., Bijelić Marita, Gaćina Nikolina, Gardijan Petar
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Alternative grains in gluten-free diet

2013., Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Značaj krajobraznog oblikovanja u ekološkoj proizvodnji meda na području Srime kod Šibenika

2012., Dorbić, Boris ; Gaćina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
stručni rad
Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

Landscaping and protection of the rural environment of the early Christian church Srima-Prizba near Šibenik, with special emphasis on the gastronomic values for tourist valorization

2012., Dorbić, Boris ; Gaćina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
stručni rad
Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

Functional Food of Mediterranean Diet

2012., Škugor, Gordana ; Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Krajobrazno uređenje i zaštita ruralnog okoliša starokršćanske crkve Srima-Prižba kod Šibenika s posebnim osvrtom na gastronomske vrijednosti u svrhu turističke valorizacije

2010., Dorbić, Boris ; Gačina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
sažetak izlaganja sa skupa

Engl

2010., Dorbić, Boris ; Gačina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
sažetak izlaganja sa skupa

Metodology of Risk Analysis - The Most Important Acspect of Business Risk Management in Digital Economy

2009., Boban, Marija ; Novaković, Dijana ; Gaćina, Nikolina
stručni rad

Izabrane publikacije

  1. Gaćina, Nikolina. Influence of Encapsulation on the Functionality and Stability of the Phenolic Compounds from Blackthorn Flower (Prunus spinosa) Extract During Spray Drying, (2023) (doctoral dissertation)
  2. Gaćina, Nikolina; Elez Garofulić, Ivona; Zorić, Zoran; Pedisić, Sandra; Dragović-Uzelac, Verica. Influence of Encapsulation Parameters on the Retention of Polyphenols in Blackthorn Flower Extract. // Processes, 10 (2022), 12; 2517, 13 doi:10.3390/pr10122517 (international review, paper, scientific)
  3. Gaćina, Nikolina; Vučak, Jerko. The importance of diet therapy in the treatment of phenylketonuria: case report // Proceedings of the Polytechnic in Šibenik, 16 (2022), 3-4; 145-152 doi:10.51650/ezrvs.16.3-4.7 (international peer-review, paper, scientific)
  4. Marenzi L, Gaćina N (2022). Specifičnosti sportske prehrane - primjer biciklizam. Zbornik radova 8. međunarodnog znanstveno-stručni skupa Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu. Veleučilište u Vukovaru, Vukovar, 21.-22.10.2022. (international peer-review, complete paper (in extenso), professional, paper with a student)
  5. Devčić K, Beljo I, Gaćina N (2017). Minimization of the diet costs on the three-day menu example. // International Journal Vallis Aurea, 31; 15-24. doi:10.2507/IJVA.3.2.33 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
  6. Gaćina N (2019). Funkcionalni napitci kod poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka. Proceedings of the 4th International Scientific and Professional Conference “The Challenges of Today”, No. 3, str. 239-248. (recenzirani, pregledni rad, znanstveni)
  7. Gaćina N (2015). Hormonalne molekule probavnog sustava i regulacija apetita. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, No. 1-2/2015 str. 185-192. (pregledni rad)

Nagrade i priznanja

  1. Nagrada za izvrsnost u kategoriji izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu za akademsku godinu 2022./2023. (18.ožujka 2024.)
  2. Nagrada za izvrsnost u kategoriji izvrsnost u nastavi i radu sa studentima za akademsku godinu 2022./2021. (04. travnja 2023.)
  3. Nagrada za izvrsnost u kategoriji izvrsnost u nastavi i radu sa studentima za akademsku godinu 2020./2021. (23.ožujka 2022.)

Profesionalni interesi i članstva

  1. Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN)
  2. Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara (HDND)
  3. Hrvatski zbor nutricionista (HZN)
  4. Edukacijski inkubator (EI)

Izabrani projekti

  1. Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane (IT-PE-FF). Financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost (šifra projekta: HRZZ 3035). Izrada doktorskog rada.
  2. HEPSC - Healthy Eating Preschools Children, HR-BA-ME527 (01.10.2021. - 30.01.2023). Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020., sufinanciran  ERDF i IPA II fondovima EU.
  3. Ulaganje u znanje, UP.02.2.2.03.0003. (23.04.2019. - 23.04.2021.). Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
  4. Shaping the Future Education in Tourism, 2106-1-MK01-KA203-021651 (15.11.2016 - 04.02.2019),  KA203 aktivnosti programa Erasmus + između Nacionalne agencije za europske obrazovne programe, Sjevena Makedonija;  Sveučilišta Goce Delchev, Štip, Sjeverna Makedonija i Veleučilišta u Šibeniku, Hrvatska. 

MENU