Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

O djelatniku

dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.

Zvanje:
viši predavač
Kabinet:
2
Konzultacije:

ponedjeljkom 9-11 h i prema prethodno dogovoru

Odjel:
Odjel studija menadžmenta i turizma
Godina diplomiranja:
2001.
Godina doktoriranja:
2023.
Na Veleučilištu od:
2004.

Nastava

prijediplomski

Znanstveni radovi (CroRIS)

Trends in the Nutritional Status of the Student Population at the Šibenik University of Applied Sciences: a Comparison Between 2014 and 2023

2025., Gaćina, Nikolina; Perišić, Ana; Huljev, Željko
sažetak izlaganja sa skupa

Vegetable waste bioplastics as sustainable packaging

2024., Gaćina, Nikolina
pregledni rad (stručni)

Alternative green wall materials: A new trend in spray drying encapsulation of polyphenols

2024., Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Croatian journal of food science and technology

Edukacija djece predškolske dobi o zdravoj prehrani - projekt HEPSC

2024., Gaćina, Nikolina; Bujas, Lidija
kratko priopćenje

Prednosti jednostavnog deklariranja hrane pri odabiru namirnica koje se koriste u ugostiteljstvu

2024., Radovčić, Mirko; Gaćina, Nikolina
stručni rad

Klice i mikrozelenje – novi trendovi u prehrani

2024., Koloper, Mirna; Gaćina, Nikolina
stručni rad
Glasilo Future

Klice i mikrozelenje – novi trendovi u prehrani

2024., Koloper, Mirna; Gaćina, Nikolina
stručni rad
Glasilo Future

Education of preschool children about the importance of fluid intake - HEPSC project

2024., Gaćina, Nikolina; Bujas, Lidija
kratko priopćenje

Utjecaj inkapsulacije na funkcionalnost i stabilnost fenolnih spojeva iz ekstrakta cvijeta trnine (Prunus spinosa flos) tijekom sušenja raspršivanjem

2023., Gaćina, Nikolina
doktorski rad

Važnost dijetoterapije u liječenju fenilketonurije: prikaz slučaja

2022., Gaćina, Nikolina ; Vučak, Jerko
izvorni znanstveni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Specifičnosti sportske prehrane - primjer biciklizam

2022., Gaćina, Nikolina ; Marenzi, Lorenzo
stručni rad

Influence of Encapsulation Parameters on the Retention of Polyphenols in Blackthorn Flower Extract.

2022., Gaćina, Nikolina ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Pedisić, Sandra ; Dragović-Uzelac, Verica
izvorni znanstveni rad
Processes

Polifenoli - prirodna prevencija i terapija COVID-19 infekcije

2022., Gaćina, Nikolina
ostalo
Vjesnik Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Prehrana u turizmu: Pića i napitci

2022., Gaćina, Nikolina
udžbenik

Poremećaji metabolizma mlijeka i zamjenske namirnice - analiza stavova stanovništva grada Šibenika

2021., Matulja, Gabrijela ; Gaćina , Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Značaj tradicionalnih mediteranskih vrtnih elemenata za brendiranje ruralnih ugostiteljskih objekata na području Šibensko- kninske županije

2019., Dorbić, Boris ; Temim, Elma ; Španjol, Željko ; Gaćina, Nikolina ; Škrabo, Kristina ; Blažević, Milivoj
ostalo
Osvit (Šibenik)

Funkcionalni napitci kod poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka

2019., Gaćina, Nikolina
izvorni znanstveni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Influence of drying temeperature and wall material fraction on retention of phenolic compounds and antioxidant capacity of encapsulated blackthorn flower extract

2018., Gaćina, Nikolina ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Pedišić, Sandra ; Dragović Uzelac, Verica
kratko priopćenje

Stevia rebaudiana Bertoni - prirodni funkcionalni zaslađivač

2018., Brkić, Ela ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Glasilo Future

Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta

2017., Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Gastronomija i održivi turizam

2017., Nimac, Nikola ; Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Minimization of the diet costs on the three-day menu example

2017., Devčić, Kristina ; Beljo, Ivana ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Vallis aurea

Prehrana u turizmu: Hrana i turizam

2016., Gaćina, Nikolina
udžbenik

Hrvatski otoci i otočni proizvodi

2016., Vlahov, Ana ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Prehrana i religija: halal turizam

2016., Staničić, Nikolina ; Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Trendovi stanja uhranjenosti studentske populacije Veleučilišta u Šibeniku

2015., Gaćina, Nikolina ; Perišić Ana
kratko priopćenje

Zdrava hrana u turizmu

2015., Gaćina, Nikolina
neobjavljeni prilog sa skupa

Hormonalne molekule probavnog sustava i regulacija apetita

2015., Gaćina, Nikolina
pregledni rad (znanstveni)
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Stanje uhranjenosti studentske populacije Veleučilišta u Šibeniku

2014., Gaćina, Nikolina ; Perišić, Ana
kratko priopćenje

Alternativne sirovine prehrambenih vlakana

2014., Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Školjkaši u moru - školjke u stolu

2013., Gaćina, Nikolina ; Radić Lakoš, Tanja
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Alternativne žitarice u bezglutenskoj prehrani

2013., Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja

2013., Gaćina Nikolina
kratko priopćenje

Uloga kvalitete gastro ponude i usluge pri odabiru jahte s profesionalnom posadom za krstarenje

2013., Bijelić Marita, Gaćina Nikolina, Gardijan Petar
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Brendiranje skradinske murve kao delicije

2013., Banić, Doris ; Gaćina, Nikolina ; Gardijan, Petar
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Funkcionalna hrana mediteranske prehrane

2012., Škugor, Gordana ; Gaćina, Nikolina
stručni rad
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

The importance of landscape design in organic honey production in the area of Srima near Sibenik

2012., Dorbić, Boris ; Gaćina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
stručni rad
Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

Krajobrazno uređenje i zaštita ruralnog okoliša starokršćanske crkve Srima-Prižba kod Šibenika s posebnim osvrtom na gastronomske vrijednosti u svrhu turističke valorizacije

2012., Dorbić, Boris ; Gaćina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
stručni rad
Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

Mogućnosti uporabe medonosnog i peludnog bilja Srime u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi

2010., Dorbić, Boris ; Gačina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
sažetak izlaganja sa skupa

Landscape planning and rural enviroment protection of early christian church Srima-Prižba, near Šibenik, with special retrospection on gastronomy vallues in purpose of touristic evaluation

2010., Dorbić, Boris ; Gačina, Nikolina ; Krnčević, Marija ; Krnčević, Željko ; Srpak, Melita
sažetak izlaganja sa skupa

Metodologija analize rizika - proces upravljanja rizikom poslovanja u okruženju digitalne ekonomije

2009., Boban, Marija ; Novaković, Dijana ; Gaćina, Nikolina
stručni rad

Mediteranska prehrana kao čimbenik stvaranja prepoznatljivosti turističke ponude Šibensko-kninske županije

2007., Gaćina, Nikolina; Mikulandra Volić, Ivona; Lambaša Belak, Živana
stručni rad
Gospodarstvo i okoliš

Projekti (CroRIS)

Shaping the Future Education in Tourism

FET
Znanstveno-istraživački projekti
04.10.2016 - 02.04.2019

Sustainability in TCLF (Textiles, Clothing, Leather Footwear)

SiT
Znanstveno-istraživački projekti
01.02.2024 - 31.01.2027

S pametnom farmom prema sigurnosti hrane

Smart4Food
Znanstveno-istraživački projekti
01.11.2024 - 31.10.2026

Izabrane publikacije

  1. Gaćina, Nikolina. Influence of Encapsulation on the Functionality and Stability of the Phenolic Compounds from Blackthorn Flower (Prunus spinosa) Extract During Spray Drying, (2023) (doctoral dissertation)
  2. Gaćina, Nikolina; Elez Garofulić, Ivona; Zorić, Zoran; Pedisić, Sandra; Dragović-Uzelac, Verica. Influence of Encapsulation Parameters on the Retention of Polyphenols in Blackthorn Flower Extract. // Processes, 10 (2022), 12; 2517, 13 doi:10.3390/pr10122517 (international review, paper, scientific)
  3. Gaćina, Nikolina; Vučak, Jerko. The importance of diet therapy in the treatment of phenylketonuria: case report // Proceedings of the Polytechnic in Šibenik, 16 (2022), 3-4; 145-152 doi:10.51650/ezrvs.16.3-4.7 (international peer-review, paper, scientific)
  4. Marenzi L, Gaćina N (2022). Specifičnosti sportske prehrane - primjer biciklizam. Zbornik radova 8. međunarodnog znanstveno-stručni skupa Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu. Veleučilište u Vukovaru, Vukovar, 21.-22.10.2022. (international peer-review, complete paper (in extenso), professional, paper with a student)
  5. Devčić K, Beljo I, Gaćina N (2017). Minimization of the diet costs on the three-day menu example. // International Journal Vallis Aurea, 31; 15-24. doi:10.2507/IJVA.3.2.33 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
  6. Gaćina N (2019). Funkcionalni napitci kod poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka. Proceedings of the 4th International Scientific and Professional Conference “The Challenges of Today”, No. 3, str. 239-248. (recenzirani, pregledni rad, znanstveni)
  7. Gaćina N (2015). Hormonalne molekule probavnog sustava i regulacija apetita. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, No. 1-2/2015 str. 185-192. (pregledni rad)

Nagrade i priznanja

  1. Nagrada za izvrsnost u kategoriji izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu za akademsku godinu 2022./2023. (18.ožujka 2024.)
  2. Nagrada za izvrsnost u kategoriji izvrsnost u nastavi i radu sa studentima za akademsku godinu 2022./2021. (04. travnja 2023.)
  3. Nagrada za izvrsnost u kategoriji izvrsnost u nastavi i radu sa studentima za akademsku godinu 2020./2021. (23.ožujka 2022.)

Profesionalni interesi i članstva

  1. Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN)
  2. Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara (HDND)
  3. Hrvatski zbor nutricionista (HZN)

Izabrani projekti

  1. Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane (IT-PE-FF). Financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost (šifra projekta: HRZZ 3035). Izrada doktorskog rada.
  2. HEPSC - Healthy Eating Preschools Children, HR-BA-ME527 (01.10.2021. - 30.01.2023). Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020., sufinanciran  ERDF i IPA II fondovima EU.
  3. Ulaganje u znanje, UP.02.2.2.03.0003. (23.04.2019. - 23.04.2021.). Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
  4. Shaping the Future Education in Tourism, 2106-1-MK01-KA203-021651 (15.11.2016 - 04.02.2019),  KA203 aktivnosti programa Erasmus + između Nacionalne agencije za europske obrazovne programe, Sjevena Makedonija;  Sveučilišta Goce Delchev, Štip, Sjeverna Makedonija i Veleučilišta u Šibeniku, Hrvatska. 

MENU